dimecres, 15 de juliol del 2015

CRÒNICA. Antonio Baños: "Menys show indepe i més política" (Can Mariner-Horta 14-7-2015)


L'escriptor i periodista Antonio Baños, de Súmate, ha tornat a demostrar el seu gran poder de convocatòria avui a la Biblioteca Can Mariner d'Horta. Sala d'actes desbordada amb més de 100 persones que s'hi han aplegat per escoltar la seva conferència: "El camí cap a la República Catalana".

Antonio Baños va fer el passat 29 de maig una intervenció, a l'acte de l'ANC, Òmnium i AMI al Palau Sant Jordi, sota el lema "Catalunya serà lliure si la vida dels catalans és digna", que va ser molt celebrada. L'esperit obrer, el sentiment de classe i la confiança en la lluita del poble català han estat avui també molt presents.


Resumim en quinze punts el contingut de la conferència: 

  1. El paper que les entitats civils sobiranistes (Òmnium i AMI) han de tenir d'ara endavant ha de ser menys festiu i més polític
  2. No es pot guanyar només amb bona voluntat i actes festius, cal sortir a guanyar. Cal més "malícia política". 
  3. Tant ANC i Òmnium han aconseguit una cosa molt gran: organitzar "el poble"
  4. No podem deixar l'impuls del procés als partits. Quan ho hem fet (després del 9N), el procés s'ha alentit, s'ha fet confús i fins i tot inintel·ligible i hem perdut pistonada. 
  5. No ens podem permetre entrar en una altra fase de depressió
  6. Des de la sentència contra l'Estatut, només han passat cinc anys. El panorama polític des d'aleshores s'ha tornat irreconeixible: Convergència s'ha acabat desenganxant del llastre d'Unió, el PSC abandona el "dret a decidir" i el catalanisme (pactes amb Ciutadans) i continua la seva davallada, el PP-PSOE són cada cop més marginals a Catalunya. 
  7. Hem assistit a la fi dels partits autonòmics. L'independentisme ha esdevingut central i clarament oposat a un unionisme antinacionalista representat per Ciutadans, però també per Podemos (no reconeixement de la sobirania política de Catalunya i sotmetiment a la legalitat espanyola). 
  8. Qui se'n recorda avui, cinc anys després, de l'Estatut? Un Estatut constantment vulnerat pel Govern d'Espanya i el TC. 
  9. Ara es debat sobre com ha de ser la Constitució de la propera República de Catalunya. 
  10. Hem triturat el sistema de partits i hem fet passos de gegant en només cinc anys (vegeu el darrer article de Baños) i tot això sense cremar ni un container, amb aquella pau i alegria de les Diades multitudinàries. 
  11. És imperatiu tornar a la política i "tornar-nos a emprenyar", com ho estàvem el 2010 quan el TC ens va violar l'Estatut. 
  12. Cal elevar el clima de la discussió i portar a un primer pla el debat sobre com ha de ser el nou Estat.
  13. El 27-S han de ser les últimes eleccions autonòmiques. Que quedi ben clar: seran les eleccions constituents del futur Estat català. 
  14. Què ens quedarà si perdem? Un Parlament de fireta que no pot fer lleis ni aplicar-les, un Parlament insignificant i un "Govern" que no és més que un "govern regional dins el Reino de España". El sobiranisme, però, romandrà intacte i continuarà avançant. 
  15. Què tindrem si guanyem? La possibilitat de fer política real i lleis que ens representaran, amb una societat civil al capdavant que haurà guanyat el seu poder i legitimitat sortint al carrer i posant urnes. 

Al final hi ha hagut un torn d'intervencions per part d'un públic implicat i entusiasta, com aquesta:



Pròximament us oferirem la gravació completa de l'acte.

En acabat l'acte, Antonio Baños i Màrius Serra, que era entre el públic, s'han prestat incondicionalment perquè l'equip de Xarxes d'HGxI els féssim una minientrevista per al vídeo que estem preparant.

Més fotos al nostre Flickr

Acte organitzat per ANC Horta-Guinardó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada