dimarts, 1 de gener del 2013

2012. El repte de decidir (TV3)


>> Enllaç per veure el programa

TV3 fa balanç de l'any, amb el documental "2012. El repte de decidir".

El programa analitza els fets que han passat al llarg dels últims dotze mesos, a partir del que va ser l'Onze de Setembre com a gran mobilització popular.

Els autors han considerat aquesta manifestació l'eix central, ja que ha estat un fet històric sense precedents a Catalunya des de la recuperació de l'autogovern, amb una gran mobilització popular que ha generat un escenari nou i desconegut, fins ara, a les relacions entre Catalunya i l'estat espanyol.

La manifestació no només va ser una expressió de les aspiracions sobiranistes d'un sector de la societat catalana, sinó que l'Onze de Setembre del 2012 es va produir la confluència de dos malestars profunds: un malestar social, perquè la crisi econòmica i les retallades continuaven castigant molt durament la gent que no l'havia provocat, i un malestar polític, pel deteriorament progressiu de les relacions entre Catalunya i l'Estat, que reclamava una transformació urgent.

Per uns, aquesta transformació havia de venir des de dins del mateix estat, a través de canvis en el text de la Constitució, i per uns altres, a través de l'exercici del dret a decidir, que en el futur pot obrir la porta a la independència. Sembla que els uns i els altres, però, han coincidit en una cosa: ni socialment ni políticament es podia continuar igual. I aquest punt d'inflexió sembla essencial per explicar el 2012, l'any en què molta gent ha hagut d'assumir un repte de present i de futur: el repte de decidir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada