divendres, 1 de desembre del 2017

l'Estut de Núria i l'actual, per Enric Sánchez

Mireu aquesta presentació sobre la República, i molt concretament, les pàgines 7 fins la 14, relacionades amb l’Estatut de Núria de l’any 1931. Especialment les dues ultimes pàgines, amb les manifestacions anticatalanes, el boicot als productes catalans, les crítiques i els insults, oi que us sonen una mica?

Tot i que a la presentació no s'esmenta, les Corts espanyoles de l’any següent, quan l’Estatut va entrar al Congrés, se’l van carregar com com a tornat a succeir ara. i molt especialment s'hi van carregar tots els continguts relacionats amb el terme de 'nació', ensenyament i recaptació d’impostos. No va fer falta que l’Alfonso Guerra passes el ribot. 
Res a veure amb un estat federal.

Gairebé després de 90 anys de l’Estatut de Núria encara estem igual. Res ha canviat. Si afluixem, deixem de pressionar o ens conformen mansament, tot s’haurà anat a fer punyetes. Només una cosa només ha canviat, i molt, i és el més preuat que tenim: una societat catalana decidida, amb prou coneixement de la historia, conscienciada molt madura, amb una gran determinació per mantenir-se ferma i perseverant davant de les circumstàncies que avui ens envoltem.


Enric Sánchez
HGxI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada