dijous, 17 de novembre del 2016

OPINIÓ: "Déu perdoni Amèrica", per Joan Xuriach

Aquest era el titular de portada d’un diari espanyol l’endemà de la sorprenent victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials dels EUA. Una expressió nascuda des de la superioritat moral: “pobrets, no saben el que han fet...”.

I jo em pregunto, i els espanyols, saben el que fan? Que Rajoy torni a governar Espanya (si ara es fessin eleccions guanyaria encara amb més claredat) és digne d’un estudi sociològic exhaustiu i seriós per esbrinar els motius que porten la ciutadania a tornar a votar un senyor que, per no parlar idiomes, no parla gairebé ni el seu.
  • Trump només parla anglès, sí, però per anar per tot el món ja en té prou; Mariano Rajoy amb el seu espanyol maldestre no va més enllà de l’Amèrica llatina. 
  • El senyor Trump és un populista, sí, però en Rajoy, també (recollint signatures contra l’estatut). 
  • Trump ha escrit llibres d’autoajuda financera, Rajoy té com a lectura de capçalera el Marca. 
  • Donald Trump, de moment, no està tacat per la corrupció; el PP està considerat el partit més corrupte d’Europa, amb gairebé una trentena de casos als jutjats. 
  • En Trump vol extradir immigrants il·legals amb antecedents penals; en Rajoy ‘passa’ d’assolir la quota de refugiats exigida per la UE.
L’empresari novaiorquès declarava fa un temps: “Aquest és un país en el qual parlem anglès, no espanyol”; els populars malden per acabar amb el sistema d’immersió lingüística recolzat majoritàriament al Parlament de Catalunya.

De tot això en dic ‘Veure una palla en els ulls dels altres i no veure la biga en els seus’. Déu perdoni Espanya.

Joan Xuriach
HGxI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada