El dimecres 25 de maig a les 19:30 h, prop de cinquanta persones ens vàrem reunir al Casal de Font d’en Fargues per escoltar a Jordi Rich, enginyer industrial i membre de l’ANC i de Reinicia Catalunya.
D’una manera molt entenedora, durant una hora i mitja, Jordi Rich ens va exposar el que hem de tenir en compte a l’hora de pensar “Com ha de ser el nou país?”.
El nou país haurà de tenir una constitució, però, per què cal tenir-ne una? Hi ha models diferents o són totes per un estil? Quin ha de ser el seu contingut? Qui l’ha de redactar: un grup d’experts o tothom hi hauria de participar? Si participa molta gent, com s’ha de fer perquè no acabi sent una olla de grills?
Tots aquests aspectes són bàsics, molt importants perquè és a la constitució on es defineix qui té i com s’exerceix la sobirania. D’aquestes respostes en depenen els drets individuals i col·lectius, les responsabilitats que assumeix la ciutadania, la delegació i limitació de poders, la qualitat democràtica del sistema d’un país.
Jordi Rich va reflexionar sobre les diferents sobiranies que actualment es reclamen a Catalunya:
- sobirania política (per esdevenir un estat sobirà i/o independent),
- sobirania democràtica (la ciutadania vol prendre part en les decisions que afecten a tothom)
- i sobirania social (la ciutadania reclama un país socialment més just, amb igualtat real d’oportunitats, on es redueixin les desigualtats socials).
Però, és la sobirania democràtica la que pot permetre la política i fer possible la social.
Pel que fa als models, la sobirania democràtica pot ser representativa (és el cas del Parlament del Regne Unit) o participativa, és a dir, democràcia semidirecte i de consens (és el cas de Suïssa). També hi ha fórmules híbrides. El grau d’independència dels poders legislatiu, executiu i judicial, així com el nivell de control del poder per part de la ciutadania és diferent segons el model triat. Els drets i deures, individuals i col·lectius, i la seva reclamació també depenen de com queden recollits a la Constitució i del model triat.
Juntament amb la sobirania, l’altre aspecte important a tenir en compte és el mètode d’elaboració de la constitució —el procés constituent. També n’hi ha més d’un model, en qualsevol cas, l’opció d’una comissió de redacció de la constitució feta per membres escollits exclusivament pel Parlament i sense cap participació ciutadana (com es va fer la constitució espanyola de 1978), es considera un mètode incomplet i obsolet. La tendència actual és articular procediments que combinen:
- la democràcia participativa (Convenció Constituent, amb participació exclusiva de la ciutadania),
- la democràcia representativa (Assemblea Constituent, mixta, formada per ciutadania i parlamentaris)i
- la democràcia directa (Referèndum).
Jordi Rich va acabar la seva exposició avançant-nos la proposta de Projecte per a una Convenció Constituent Ciutadana de Catalunya (CCCC), és a dir, la metodologia que proposa Reinicia Catalunya per implicar la ciutadania, d’arreu del territori i de tots els sectors, en el procés constituent.
En resum: Si volem un país nou, haurem de decidir el tipus de sobirania i el mètode d’elaboració de la constitució. I ens hem d’implicar, perquè si no hi participem... potser no ens agradi el resultat.
Què és Reinicia?
Reinicia Catalunya és una plataforma que vol aplegar les iniciatives que han sorgit —i les que puguin anar sorgint— per dissenyar un nou estat des de la participació política de la ciutadania.
El grup promotor de Reinicia Catalunya està format per organitzacions, entitats o col·lectius que, o bé ja han promogut debats sobre les bases constituents d’un nou estat, o han proposat esborranys constitucionals, o han promogut una metodologia per al procés constituent i l’elaboració de la constitució.
Les organitzacions que han format part del grup inicial són: Assemblea Nacional Catalana, Drassanes per la República catalana, El País que Volem, Fundació Llibreria Les Voltes, Grup Promotor per a la Convenció Constitucional, Juristes per la Independència, La Consti, La Marxa Som, Òmnium Cultural, Parlament Ciutadà, Procés Constituent, Sobirania i Justícia, Súmate.
Més informació de l'acte:
Enllaços:
- Reinicia
- Assemblea Nacional Catalana
- Drassanes per la República catalana
- El País que Volem
- Fundació Llibreria Les Voltes
- Grup Promotor per a la Convenció Constitucional
- Juristes per la Independència
- La Consti
- La Marxa Som
- Òmnium Cultural
- Parlament Ciutadà
- Procés Constituent
- Sobirania i Justícia
- Súmate
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada