divendres, 5 d’abril de 2013

Sobirania fiscal: L'AMI i l'ANC criden a pagar els impostos a la Generalitat


Pressionar el govern perquè, quan hi hagi prou insubmisos fiscals, es planti. Aquest és el propòsit de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que criden a la insubmissió fiscal. De fet, el 15 d'abril hi haurà una reunió executiva de l'AMI en què es donaran directrius precises per a exercir la sobirania fiscal als més de 650 ajuntaments que en formen part.'És molt senzill de fer', diu Jordi Fornas, que com a batlle de Gallifa –fins la setmana passada- ha estat l'impulsor de la iniciativa a l'àmbit municipal. 'Es tracta d'ingressar els diners a l'Agència Tributària Catalana –diu– en comptes de l'espanyola. I fer-ho un parell de dies abans, perquè l'ATC tingui temps d'enviar-los a la hisenda espanyola. Ara per ara funciona així. No oblidem que es tracta d'una estratègia per omplir les nostres caixes per al moment futur, en què necessitem tenir recursos.'
Segons els promotors de la iniciativa, el fet que la Generalitat no es quedi aquests diners i els enviï a Espanya no ha d'aturar l'acció. 'Això ara no és el problema. Si cada cop ho fa més gent vindrà un dia que podrem dir tanquem la porta', diu Fornas. És a dir, es tracta d'un procés que pot omplir els calaixos catalans i anar dotant de diners la futura hisenda pròpia, de manera que, en el moment que es trenquin les relacions amb l'estat, a Catalunya s'hagin creat uns mecanisme que permetin tenir recursos a l'abast. 'Es parla molt de què farem quan arribi el moment, de com ens ho farem i d'on traurem els diners. Bé, si cada cop som més els que fem la insubmissió fiscal els diners ja els tindrem', diu Fornas, que defensa la necessitat que els ajuntaments compromesos compleixin la moció aprovada per l'AMI, com a pas previ imprescindible per a l'autodeterminació i la hisenda pròpia. 'Mentre anem sumant ajuntaments que s'han autodeterminat, sumem recursos a l'ATC'.
L'ANC també farà campanya per la insubmissió fiscal
L'AMI no està pas sola en aquesta iniciativa. L'ANC, coincidint amb el període de recaptació que comença ara, també té previst de mobilitzar per a la insubmissió fiscal, i d'ací a pocs dies organitzarà un acte de sobirania fiscal. Montserrat Mata, de la comissió de l'ANC que treballa aquesta qüestió, explica que si durant aquest any hi ha hagut un centenar d'insubmisos fiscals i no han rebut cap requeriment per part del govern espanyol, ara l'entitat pot emprendre amb prou seguretat una campanya en la mateixa direcció. Per això en farà difusió als mitjans de comunicació, amb la intenció d'explicar a la gent com exercir la sobirania fiscal i animar-la a afegir-s'hi per aconseguir que l'acció sigui com més àmplia millor. 'Això només tindrà sentit si som molts.' L'ANC assumeix l'envit de mobilitzar la gent en una acció com aquesta, 'que fa més respecte i pot ser més arriscada'. Però ara per ara, de risc no n'hi ha cap. L'únic que podria passar, diu Mata, és que el govern espanyol reaccionés canviant les lleis per no permetre la insubmissió fiscal com ara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada