divendres, 28 d’abril del 2017

OPINIÓ: "Arrels a l'aire". Per Joan Xuriach

Segons l’Institut de Ciències Polítiques i Socials, un 72% dels que votarien Sí a un referèndum d’independència tenen els pares nascuts a Catalunya mentre que baixaria a un 16% els que votarien No amb el mateix condicionant parental. 

En cas dels dos pares nascuts fora de Catalunya, els percentatges donen un tomb: 22% Sí i 52% No. Per aquest darrer col·lectiu, potser l’idioma no és prioritari (el castellà és dominant), tal vegada no senten la cultura catalana com a pròpia o prefereixen les televisions espanyoles (gens objectives amb Catalunya) a TV3; potser es tanquen en banda per por, per un legítim sentiment espanyol, per ignorància o, com una part del 16% de ciutadans de pares catalans que voten No, perquè viuen molt bé dins d’aquesta Espanya postfranquista. 

Ara bé, la majoria dels milers de catalans que formeu part d’aquest 52%, realment us sentiu còmodes amb la situació que vivim a Catalunya? Amb l’espoli fiscal, amb la sanitat pública torpedinada des de les clavegueres de l’estat central, amb el boicot a les infraestructures, amb els recursos judicials contra les lleis aprovades per la gran majoria de partits (també aquells a qui voteu) del Parlament de Catalunya, amb el menyspreu permanent, amb les mentides contínues...? 

Com va escriure Suso de Toro: “Es pot ser ciutadà de Catalunya i no saber-se humiliat ni sentir-se ofès?”. Us convido a construir plegats una República de tots, més democràtica, justa, pròspera i integradora on no hi hagi ciutadans de segona i on ningú (manllevant Pedrolo) “es quedi amb les arrels a l’aire”.

Joan Xuriach
HGxI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada