divendres, 18 de març del 2016

10 accions diàries per aturar el canvi climàtic



El que fa canviar el clima és la nostra manera de viure, especialment la dels països més rics. Les centrals elèctriques, la calefacció de les cases on vivim, els cotxes i els avions amb què viatgem, les fàbriques on es fan els productes que comprem i les granges que produeixen els aliments de què ens nodrim, tot plegat contribueix a provocar el canvi climàtic amb les emissions de gasos d’efecte hivernacle que deixem anar a l’atmosfera.

Petites actituds personals permeten lluitar contra l’escalfament global de manera efectiva.

1. Rebutjar bosses de plàstic a l’hora d’anar a comprar

Des que Catalunya va firmar el 2009 el Pacte per la Bossa amb les grans superfícies i supermercats, s’ha aconseguit reduir-ne un 52% el consum per habitant.

2. Utilitzar els contenidors urbans per reciclar paper, vidre i plàstic

La taxa de reciclatge dels catalans es manté estable al voltant del 38% des de fa anys, un percentatge manifestament millorable i que el Govern vol situar per sobre del 50% abans del 2020.

3. Utilitzar els punts verds per millorar la qualitat del reciclatge

Les piles, les bombetes i l’oli de cuina usat són tres productes molt contaminants que necessiten un tractament especial. Només un litre d’oli, per exemple, pot fer malbé un milió de litres d’aigua potable.

4. Ajustar la temperatura de la calefacció i de l’aire condicionat

Situar la calefacció entre 19 i 21 graus centígrads és suficient a l’hivern, i per cada grau que baixa el termòstat s’estalvia un 8% d’energia.

5. Reduir el consum d’aigua: un terç del consum se’n va pel vàter

El lavabo -dutxa, pica i vàter-és el lloc on s’originen dues terceres parts del consum domèstic d’aigua. Actuar-hi assegura, lògicament, una bona reducció en el consum.

6. Estendre a l’aire lliure i rentar la roba a baixa temperatura

Aproximadament el 85% de l’energia que consumeix una rentadora la utilitza per escalfar l’aigua. Així doncs, fer servir programes que funcionin amb aigua freda, sempre que sigui possible, va més enllà d’evitar que una peça de roba pugui destenyir.

7. Menjar menys carn: la ramaderia és un dels principals contaminants

Deixant de banda els efectes sobre la salut que té un consum excessiu de carn, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) ja va advertir el 2013 que la ramaderia, amb totes les cadenes productives associades, com el transport de pinsos, per exemple, suposa al voltant del 15% del total de les emissions d’efecte hivernacle d’origen humà.

8. Imprimir només el que és imprescindible i per les dues cares del paper

La irrupció de la informàtica i d’internet havia de suposar la fi del paper a les oficines però, paradoxalment, s’utilitza més ara que no a l’època de les màquines d’escriure.

9. Deixar el cotxe a casa i prioritzar el transport públic i la bicicleta

Després d’anys en què la crisi va fer baixar el nombre de vehicles privats que entren i surten de Barcelona, actualment la xifra ha repuntat fins als 876.000 cotxes diaris, mentre que els diferents tipus de transport públic a l’àrea metropolitana protagonitzen uns 2,5 milions de desplaçaments.

10. Reutilitzar, reparar i adaptar objectes abans que llençar-los

Més consciència mediambiental, la moda de fer-s’ho un mateix - do it yourself - i la crisi econòmica s’han aliat per provocar en els últims anys el creixement exponencial de mercats de segona mà i d’intercanvi, però també dels cursets i dels tallers per aprendre a reparar estris.

Aquesta setmana hi ha tres diades que l'ANC engloba en la lluita contra el canvi climàtic:

21 de març - Dia Internacional dels Boscs

22 de març - Dia Mundial de l'Aigua

23 de març - Dia Meteorològic Mundial

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada