dimecres, 25 de juny del 2014

CRÒNICA. Presentació de la Sectorial de Salut de l'ANC



El passat 19 de juny, al Col·legi de Metges de Barcelona, es presentà la Sectorial de Salut de l’ANC.

Després de mesos de feina analitzant els aspectes bàsics per al sistema de Salut de Catalunya quedava per assolir la presentació als professionals de la salut del document Salut per la Independència.

La presentació del document fou a càrrec de Llorenç Sotorres, coordinador de la Sectorial: Explicà com des d’una mirada profundament transversal i sense ideologies de partit podem redefinir i desenvolupar el Sistema de Salut de Catalunya i, per tant, millorar la qualitat en salut de tots els catalans sense distinció, pel fet d’assolir la independència que ara, degut a no tenir estat propi, no tenim capacitat per decidir o gestionar: 


  • El finançament, sense el qual estem abocats a retallades injustes i innecessàries. 
  • La legislació, que ho impregna i condiciona tot. Cada cop més regressiva.
  • El model sanitari, l’assistència universal de qualitat amb igual accés per a tothom.
  • Els recursos humans i la formació: a quants formar, quines especialitats?, quina legislació laboral?
  • La recerca, la innovació i el desenvolupament: el finançament i les línies bàsiques ho decideix el Ministerio de Sanidad, res a veure amb els interessos catalans.
  • La indústria al voltant del sector salut és un factor econòmic importantíssim i les farmacèutiques espanyoles més importants són catalanes i, actualment, el Ministerio de Sanidad Espanyol no els està facilitant gens la vida. 
  • Finalment, la cooperació. Tampoc som lliures d’establir línies de cooperació que ens puguin semblar més adequades per a Catalunya i la manca de recursos deguts a l’espoli fiscal fan molt difícil abordar aquesta línia.





L’acte va ser introduït pel President del Col·legi, Dr. Jaume Padrós i comptà amb la participació de la Sra. Carme Forcadell, Presidenta de l’ANC qui explicà el moment actual de Catalunya: estem a un punt d’aconseguir la llibertat, digué, i algú ens vàrem emocionar, molts ulls plorosos... aguantant fort!!!; la Dra. Helena Ris, experta en sistemes sanitaris ressaltà les virtuts de qualitat, equitat i eficiència mundialment reconegudes de l’actual sistema sanitari català i remarcà els elements que ara el condicionen i l’ofeguen, apuntant les línies de millora que la independència pot afavorir; el Dr. Pere Joan Cardona, prestigiós investigador, destacà les característiques actuals del sector de recerca a Catalunya mundialment molt ben posicionat des del punt de vista científic, i apuntà noves visions i fites que el disposar d’un estat independent podria afavorir, de cara a aconseguir l’excel·lència científica i econòmica. 

La cloenda fou a càrrec de la Dra. Gemma Martín Ezquerra, Secretària de la Sectorial qui presentà el Manifest de la Sectorial de Salut de l’ANC que dóna suport al procés independentista de Catalunya i el avançar en un País en què la Salut sigui un dret , sempre, garantit; el qual van signar la majoria dels assistents ja abans d’iniciar l’acte. 

Les aportacions per part dels ponents van estar impregnades pel convenciment i palesaven que podem fer-ho!!! Que en una Catalunya lliure tenim totes les eines per redefinir i desenvolupar el Sistema de Salut Català per continuar en primera línia mundial i també en assolir noves fites en investigació i salut com a país desenvolupat. 

L’acte comptà amb una molt bona assistència. No se sentia una mosca. Tothom pendent d’un número, un concepte, una al·lusió dels ponents. 

Si us voleu inscriure a la Sectorial de Salut, necessiteu algun suport o rebre informació, estem a la vostra disposició a: sanitat@assemblea.cat

Ens veiem a l’assemblea del dia 25 de juny a Font d’en Fargas!

Tònia Latorre

Territorial d’Horta-Guinardó
Sectorial de Salut
Sanitat per la Independència


Tònia Latorre (ANC Horta Guinardó) amb la Presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

Facebook de Sanitat per la Independència (ANC)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada