divendres, 13 de juny del 2014

REPORTATGE. Un procés ben visible: L'impacte visual de la independència

Un procés cap a la independència com el nostre implica una transformació profunda en molts àmbits de l'organització social (polític, administratiu, cultural, econòmic, etc.). Però quest procés té també una dimensió visual, estètica i simbòlica ben evident. 

ANC Horta-Guinardó


Quan en un futur recordem aquests anys frenètics de mobilitzacions, ens vindran a la ment imatges, imatges associades a vivències i emocions. El groc de la Via Catalana, el mar d'estelades de la Diada, els balcons guarnits amb estelades i rètols reivindicatius.

L'estelada com a objecte de consum


El procés es manifesta simbòlicament en l'omnipresent senyera estelada. El símbol que fa només cinc anys representava una opció minoritària, avui té una presència hegemònica. A tot arreu on miris, l'estelada és aquí i allà. Una prova claríssima que l'anhel d'independència s'ha estès massivament.


L'estelada és avui una marca, dirien els publicistes, un "producte" de consum, atractiu, il·lusionant, poderós. Només cal fixar-se en el marxandatge al voltant de l'estelada. Tal és el poder d'aquest símbol que hi ha fires comercials dedicades en exclusiva a aquest "producte" (com l'Estelània), per no parlar de la quantitat de botigues virtuals que venen els més variats productes on line (com Productesdelaterra).


ANC Horta-Guinardó

Independència a la xarxa

Comproveu-ne vosaltres mateixos l'abast de l'estelada amb una sèrie de cerques a Google-imatges:


Pessebres independentistes

Tovalloles independentistes
Cava independentista
Vambes independentistes
Joies independentistes
Pastissos independentistes
Rellotges independentistes
Mobles independentistes...



És més, només que poseu "independència" al cercador de Google, el sistema us suggereix de seguida "independència de Catalunya" o "independència 2014" i els resultats ofereixen milers de resultats.

ANC Horta-Guinardó

Les ràtzies

Les noves accions per donar visibilitat al procés s'anomenen "ràtzies". Són accions sorpresa al carrer amb menys d'un centenar de persones i busquen l'impacte entre els vianants i turistes. Vegeu-ne la darrera en la qual va participar Horta-Guinardó.


Estelades i lones a Horta-Guinardó


Veure els nostres carrers plens d'estelades als balcons i finestres ens reforça en la il·lusió de construir un nou estat per a tots.


ANC Horta-Guinardó

No us perdeu la galeria fotogràfica d'estelades i lones al nostre districte d'Horta-Guinardó.

No ens tallem, fem-nos visibles!

Bicicletades (com la d'aquest passat diumenge), castellers, curses, enlairades de globus, enceses d'espelmes, ràtzies i demés manifestacions: tot s'hi val per fer-nos ben visibles.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada