dilluns, 4 d’abril del 2016

OPINIÓ: "Federalisme i referèndum", per Teresa Calveras

Primer va ser el federalisme, després el referèndum, ara en un joc de mans espectacular queden units aquests dos conceptes gràcies a una proposta de la Sra. Carme Chacón. Tant una cosa com l'altra són creacions de forces polítiques que no volen ni la independència de Catalunya ni gaire canvis polítics i socials, però no s'atreveixen a dir-ho clarament.

I per què no s'atreveixen, us demanareu? Doncs perquè eren forces que abans sempre havien defensat de manera clara el dret a l'autodeterminació dels pobles. Però ai, sembla que només ho defensaven si els que ho volien eren pobles que estaven ben lluny de nosaltres; aquí no, de cap manera. Això ja passa. Es defensen polítiques per quedar bé i després toca fer mans i mànigues per dissimular el que s'havia defensat abans.

Jo també el vull un referèndum; de fet, ja fa temps que moltes persones el vam demanar de maneres diverses i reiteradament, amb molt poc èxit. Després vam fer la consulta del 9N, no vinculant, organitzada en gran part per la societat civil... i fins i tot així hi ha uns quants polítics encausats pel fet d'haver permès que es traguessin les urnes. Jo encara crec que s'ha de preguntar als catalans si volen o no la independència i ja m'està bé la manera com ho han organitzat els partits independentistes majoritaris al Parlament. De fet, em sembla que tal com està previst de fer és l'única manera possible de poder portar-lo a terme perquè ja es veu que a Espanya els principals partits que ben aviat governaran no permetran cap cosa semblant.

Em sap greu haver-ho de dir -tinc amics i coneguts votants d'aquests partits- però dubto de les intencions dels que s'han tret un referèndum de la màniga sense voler buscar cap coincidència ni acord amb les forces independentistes, a les quals s'oposen sempre que poden. No crec que vulguin cap referèndum aquí, ni crec que vulguin que als catalans se'ns pregunti si volem o no ser independents. Crec que la seva demanda és una estratègia per embolicar la troca i confondre la gent.


Teresa Calveras
HGxI

1 comentari:

  1. Embolicar la troca i anar tirant de la caixa de CAT no fos que se'ls acabes el "xollo"

    ResponElimina