dijous, 18 de juliol del 2013

OPINIÓ: Estem a l'altura per ser un País sobirà?

"Està molt bé demanar la independència... Però si hem de continuar amb els mateixos polítics, per què la volem, la independència?"

Aquesta és una de les reaccions que molta gent oposa al procés per l'estat propi. I no deixa de ser comprensible, atesos els diversos escàndols i casos de corrupció que esquitxen la política. Conseqüència? Manca de confiança en la política, manca de confiança en el procés cap a l'estat propi. 

El "procés" ha de ser impecable per reeixir. Per això, la pregunta que ens hem de fer és: "Què podem fer nosaltres per regenerar la classe política? Què podem fer per tenir els polítics que ens mereixem?"

Una cosa em sembla de sentit comú: queixar-nos dels polítics sense aportar una alternativa de veritat, no serveix de res. No em crec que tots els polítics siguin uns gàngsters, no pas més que vostè i jo si poguéssim actuar amb la mateixa impunitat que el poder ara mateix dóna. El problema rau en bona part en el sistema: si no hi ha una reforma a fons del sistema polític (vegeu el vídeo) que faci impossible tota forma de corrupció, no ens en sortirem. 

La democràcia ens implica a tots. La democràcia també demana autocrítica; ja ho som, d'autocrítics, però cal que ho siguem més encara. Per exemple, des de l'independentisme denunciem molt bé el dèficit fiscal i l'escanyament al qual ens sotmet l'Estat espanyol, però no ens afanyem tant a l'hora de denunciar les evasions de capital, el diner negre i les corrupteles vàries al nostre País. Si no amaguem les vergonyes, guanyarem de ben segur més adeptes.

La democràcia, ben cert, ens implica a tots. La salut democràtica dels pobles es mesura, en bona part, pel grau d'implicació de la ciutadania en la cosa pública. Com més ciutadans participem a favor del bé comú, com més ciutadans ens organitzem per defensar els nostres drets, com més siguem que denunciem, que sortim al carrer, que dediquem part del nostre temps als altres... més forta serà la nostra democràcia. 

Reconeguem-ho: mai el nostre País havia estat tan mobilitzat. Els contraris al dret a decidir voldran intoxicar la nostra democràcia, però serà debades, perquè el cabal del riu baixa ple d'il·lusió. 

Tothom coincideix: el procés per l'estat propi ha d'anar vinculat intrinsecament a una regeneració democràtica i a una Catalunya més justa. I això demana no pas promeses, sinó solucions concretes per avui mateix. Perquè si posem com a condició l'estat propi per poder fer neteja a casa nostra, no tindrem la mateixa credibilitat que si, primer de tot, posem com a condició l'honradesa dels polítics que ens han de dur a la independència.

Estem a l'altura per ser un País sobirà? No en tinc cap dubte i serà gràcies a la participació i insubornable determinació de tot un Poble.

Salvi Pardàs (HGxI)

1 comentari:

  1. La regeneració passa per la crisi i lisi dels partits majoritaris com ja ha passat en la nostra història col·lectiva amb la monarquia espanyola. Com tot, la democràcia va creixent i madurant en el dia a dia.

    ResponElimina