divendres, 29 de maig del 2015

CRÒNICA. Xerrada 'Pensions' al Mas Guinardó (28-5-2015)

El ponent, Lluís Bonet Coll, membre de la Sectorial d'economistes de l'ANC, ens ha ofert avui una xerrada, organitzada per HGxI, farcida de dades i anècdotes sobre les pensions en el futur Estat català. Entusiasta de la seva especialitat, ha sabut crear un clima familiar i còmplice que ha propiciat la participació dels assistents, fins a una trentena, asseguts en rotllana en la petita sala de reunions del Mas Guinardó.




La manera com es cobren les pensions tant a Espanya com a Catalunya consisteix en el sistema "de repartiment", perfectament explicat en aquest vídeo. No existeix cap fons de capital acumulat per pagar les pensions, sinó que les cotitzacions dels treballadors d'avui es reparteixen entre els pensionistes d'avui, cosa que permet concloure que com més gent treballi, més se'n beneficiaran els pensionistes. Per tant, si a Catalunya hi ha menys atur que a Espanya i els sous són majors, Catalunya pot fer front al pagament de les pensions millor que Espanya.





Contra el frau fiscal i l'economia submergida

A partir del 2007 va començar la crisi, la precarització laboral, el tancament d'empreses, els sous baixos... La vida cada dia més cara i els sous cada dia més baixos i, a sobre, més jubilats i aturats que han de cobrar les seves pensions. Hom es pregunta com amb un atur del 24% pot aguantar-se un país sense que esclati la violència i els aldarulls al carrer. Resposta: a Espanya hi ha molta economia submergida i molt de frau fiscal. El 20% de l'economia és submergida, és a dir, no aporta res a l'estat del benestar públic. Conseqüència negativa? Es deixa de recaptar moltíssim.



Si ens comparem amb Europa, aquesta té la meitat de frau fiscal que a Catalunya i a Espanya. "Som un país de pillos", es va atrevir a afirmar el ponent. "De pillos legals i de pillos il·legals", hi van afegir els assistents. En aquest punt, el ponent va recomanar la lectura del llibre Una hisenda a la catalana, de Joan Iglesias, l'encarregat de dissenyar el nou model d'Administració Tributària de Catalunya.


Una Catalunya independent podria ser un dels països més rics del món

Així ho va afirmar fa poc l'eminent economista de l'FMI Kenneth Rogoff. I és que malgrat la crisi, Catalunya encara és capaç d'aportar cada any 16.000 M d'euros a una Espanya amb un dèficit descomunal de 86.000 M d'euros. Això representa el 8% del nostre PIB, quan les regions que més aporten, com les d'Alemanya, arriben com a màxim suportable al 4%.


Catalunya continua aportant poc al seu estat del benestar (Sanitat, Educació, Pensions), un 17%, mentre que països com Àustria, Bèlgica o Dinamarca inverteixen una mitjana del 28%. Catalunya és un país amb un PIB comparable als països europeus, però amb un llast imposat per l'Estat espanyol que es diu dèficit fiscal. 

Espanya no podria viure sense els 16.000 M d'euros que Catalunya li traspassa per la força cada any, com han hagut d'admetre els mateixos ministres d'economia espanyols. Tothom a Espanya ho sap; un altra cosa és que per vergonya o orgull no es vulgui reconèixer. 

A Catalunya només li queda una sortida si es vol comparar amb els països més capdavanters, la Independència i la constitució d'una República catalana que recapti els seus propis impostos, que generi riquesa, que crei llocs de reball i que cobreixi les necessitats dels nostres pensionistes.

HGxI

1 comentari:

  1. Moltes gracies Salvi, queda clar però els dubtes de la població segueixen vius.
    Cal que ho expliquem tants cops com calgui.
    Pilar T.

    ResponElimina