dijous, 14 de novembre del 2013

Sobiranisme a Catalunya: La Regla del 3,5% (per Xavier Sala i Martín)



Interessant conferència TEDx a Colorado: una politòloga nord. Americana (Erica Chenoweth) ha estudiat els moviments de resistència pacífica que han intentat o bé enderrocar governs o bé crear països nous al llarg de la història. I en treu dues conclusions molt interessants pel moviment independentista català.
La primera és que els moviments pacífics tenen més probabilitat d’èxit que no pas els violents (i, de fet, a mida que ha avançat la història, la probabilitat ha anat augmentant). La raó és que els moviments pacífics tenen una base més àmplia (la gent no vol apuntar-se a causes violentes) i acaben tenint més suport internacional. Són més, diguem-ne, simpàtics.
La segona, i més important, conclusió és que TOTS els moviments que tenien un suport popular de com a mínim del 5% de la població han tingut èxit. De fet, l’autora fins i tot baixa una mica el llistó i aposta per la “regla del 3,5%”: tot moviment popular pacífic que tingui el suport del 3,5% de la població, està abocat a guanyar.
Avís a vianants: a la Via Catalana hi va participar el 21,4% de la població!
YES, WE CAN!
Nota: Si esteu interessats en la recerca de l'Erica Chenoweth, podeu llegir aquest article en obert, comprar el seu llibre de Columbia University Press o visitar el seu blogTambé la podeu seguir a Twitter: @EricaChenoweth


Font: Salaimartin.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada