diumenge, 14 de setembre del 2014

REPORTATGE. L'ANC, un retrat (programa 30 minuts de TV3)



L'ANC, nascuda fa només dos anys, ha aconseguit marcar l'agenda política de Catalunya i d'Espanya. Quina és la seva història? Com s'organitza i qui són els seus membres?


Les grans mobilitzacions de la Diada, amb centenars de milers de persones als carrers de Barcelona o unint Catalunya de punta a punta amb una cadena humana de 400 quilòmetres, són la part més coneguda de l'activitat de l'Assemblea Nacional Catalana; però no l'única. Al llarg de l'any, aquesta institució organitza més de 1.000 activitats, tant a Catalunya com a l'exterior.

L'Assemblea té més de 70.000 adherits -37.586 socis, que paguen quota, i la resta simpatitzants i col·laboradors- i està present a 550 municipis i comarques de Catalunya i a més de 30 ciutats d'arreu del món. Els socis també s'agrupen en sectorials professionals i de lleure que apleguen, per exemple, empresaris, jubilats, taxistes... L'únic objectiu de l'Assemblea és aconseguir una majoria social suficient per fer possible la independència a través d'una consulta democràtica.

En els seus dos anys d'existència, l'Assemblea ha aconseguit que la reivindicació sobiranista -"el procés"- s'hagi convertit en el centre de l'agenda política tant a Catalunya com a Espanya i ha obligat totes les forces polítiques a manifestar-se sobre la qüestió. Sense l'Assemblea, difícilment s'hagués arribat a un punt impensable fa només dos anys: que el pròxim 9 de novembre estigui prevista la celebració d'una consulta sobre la independència de Catalunya.

El programa "30 minuts" ha seguit durant un mes les activitats de l'Assemblea a diferents indrets de Catalunya i ha fet un retrat coral dels seus membres. En el reportatge, a més d'explicar com s'organitza i funciona aquesta associació, també es recull una història poc coneguda: com es va concebre el projecte de l'Assemblea Nacional Catalana.

Un reportatge de: Santiago Torres, Ramon Vallès
Imatge de: Walter Ojeda
Muntatge de: Carles Señalada
Producció de: Sandra Rierola



EL REPORTATGE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada