diumenge, 8 de març del 2015

ARGUMENTS. A Catalunya, Podemos no aporta res de nou

A Catalunya, Podemos no aporta res de nou que no hagi estat contemplat ja per alguns dels partits polítics catalans, ni menys encara cap novetat trencadora a favor de la independència de Catalunya.


Pablo Iglesias, el líder de Podemos

La disposició de Podemos a acceptar un referèndum pel dret a decidir dels catalans celebrat conjuntament amb la resta de ciutadans espanyols no és sinó una altra forma de mantenir l’estatus actual, atès que els vots catalans mai podran sumar una majoria que faci possible el trencament legal amb Espanya. 

Tots aquells ciutadans partidaris d’una ruptura total amb les polítiques i les maneres de fer dels partits tradicionals a Catalunya, i especialment dels partidaris amb una orientació molt definida cap als aspectes socials i la regeneració del sistema polític actual, ja disposen d’una opció que treballa en favor d’aquestes idees: la CUP.


David Fernández, actual parlamentari de la CUP

Sens dubte, Podemos a Espanya i la CUP a Catalunya representen els dos projectes més radicals i rupturistes de tot l’Estat espanyol. Amb un ideari molt semblant, també coincideixen en deixar de banda el sistema polític actual, vigent des del període de la transició.

A diferència de Podemos, que és un partit polític amb menys d’un any de vida i encara en procés de constitució, la CUP són una formació que treballa a Catalunya des de ja fa deu anys amb arrelament social i presència institucional a molts ajuntaments i al Parlament, i amb uns resultats valorats molt positivament per la ciutadania.

Una altra diferència molt important entre ambdós partits és que la CUP són partidàries d’un trencament immediat amb el Regne d’Espanya com a única via per constituir una república catalana. 

Per contra, la proposta de Podemos és mantenir Catalunya dintre de l’Estat espanyol fent algunes modificacions del sistema actual a través de la reforma de la Constitució (suposant que arribés a existir una majoria al Parlament espanyol que ho permetés). Previsiblement, aquestes modificacions del marc constitucional espanyol no satisfarien en cap cas les aspiracions de sobirania i regeneració política del poble de Catalunya.

Però, sobretot, cal tenir en compte que el compromís de la CUP està centrat exclusivament en el progrés de Catalunya i el benestar dels seus ciutadans sense condicionaments externs, mentre que el de Podemos parteix d’una perspectiva centralista i abasta l’Estat espanyol sencer. Per aquest motiu, molt probablement Podemos condicionarà a la baixa les seves propostes vers Catalunya per tal de no ser penalitzats a les urnes pels seus votants potencials a la resta de l’estat, exactament de la mateixa manera que ho fan els altres partits d’àmbit estatal a Catalunya.


Independència o Dependència. Tu decideixes.

2 comentaris:

  1. A Catalunya, Podemos no aporta res de nou, ni diu res que no hagi dit i fet la CUP. La diferència és que uns no ens deixaran votar i els altres, com la majoria de catalans, hi deixaran la pell por poder votar Independència.

    ResponElimina
  2. "LARGO ME LO FIAIS"
    Per modificar la Constitució espanyola cal una majoria parlamentaria que Podemos mai en disposarà. És una qüestió de números.

    ResponElimina