divendres, 4 de juliol del 2014

CRÒNICA. Conferència-col·loqui "Les pensions. Present i futur", a càrrec de Jordi Cases Oliva



En el Centre Cívic del Mas Guinardó l’economista Jordi Cases Oliva, membre de la Sectorial d’Economistes per la independència de l’Assemblea Nacional Catalana, ens ha parlat de la viabilitat de les pensions en el proper Estat Català, en un acte organitzat per la Territorial d'Horta-Guinardó (Barcelona).

A banda dels números i la comparativa entre els dos estats, català i espanyol, els 70 assistents han gaudit d’unes explicacions molt planeres i fàcils d’entendre. Hi ha hagut moltes intervencions del públic, en bona part jubilats, que en un ambient distès, ha demostrat un bon coneixement del tema.



Les preguntes que es fa sovint la població que dubta de la viabilitat de la propera Catalunya independent són: serà viable el cobrament de les pensions?; en quines condicions es cobraran les pensions d'aquí 10, 15 o 20 anys?

Els ciutadans del nou Estat català seguiran cobrant les seves pensions. El sistema de pensions espanyol és de repartiment: les cotitzacions de cada mes serveixen per pagar les pensions d’aquell mes. Catalunya és contribuïdora neta al sistema de seguretat social espanyol, és a dir, les seves cotitzacions ajuden a pagar les pensions de la resta d’Espanya, i no al revés.

Amb una seguretat social pròpia els catalans podrem gaudir d'unes pensions superiors a les que cobraríem si continuéssim formant part de l'Estat espanyol.
Quan Catalunya sigui independent i si decideix mantenir el sistema actual de repartiment, els treballadors catalans cotitzarien a la seguretat social catalana i els diners d’aquestes cotitzacions servirien per pagar les pensions dels catalans. 

Cal agrair l’esforç dels membres de la Territorial de l’ANC d’Horta Guinardó: Miquel Lopez, Mercé Ribas, Josep Soler i Rosa Bover, que ens han organitzat aquesta xerrada.

Per saber-ne més:

Col·lectiu Wilson
Economistes per la Independència (ANC)

Més fotos al Flick d'ANC Horta-Guinardó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada