divendres, 5 d’octubre del 2018

Primàries. Fem República des de baix

A la darrera assemblea de HGxInd, el 3 d'octubre de 2018,  vam debatre sobre les primàries per a les eleccions municipals. Aquí us expliquem breument què són i com funcionen.


Què són les "Primàries Catalunya"?

En primer lloc són una forma d’apoderament ciutadà que vol revolucionar la forma actual d’elecció de càrrecs.

En la situació actual és impossible canviar el sistema electoral espanyol al qual estan sotmeses totes les eleccions a Catalunya. Un sistema que allunya el ciutadà de la participació en els afers públics i que permet als càrrecs electes molt fàcilment allunyar-se de l'interès comú i servir als interessos de partit.

Estem veient com el mandat del 21D s’ha dissolt pels interessos partidistes malgrat que la ciutadania continua dempeus i demanant que es facin passos en clau republicana. La gent se sent desemparada i impotent perquè el desig de fer les coses millor no es tradueix en accions concretes, més aviat el contrari. Els partits independentistes tornen a velles tàctiques, no es fien els uns dels altres, trien candidats amb primàries tancades, amb un nombre de vots dels seus militants molt escarransit. Candidats que encapçalaran unes llistes fetes amb criteris opacs a la ciutadania.

Així doncs,


Les primàries obertes al registre de votants i al registre de candidats és una proposta trencadora i innovadora que té diversos objectius:

  • Empoderar la ciutadania i fer un exercici de democràcia directa acostant electors i elegits
  • Fer un petit pas cap a la República.
  • Aconseguir una candidatura a les municipals per tenir alcaldies netament compromeses amb l’objectiu de la independència.

Com es fa el registre de votants?

Es pot fer a través de la pàgina web www.primariescatalunya.cat

O Presencialment a la seu de l'ANC, carrer Marina 315, o a la seu de qualsevol territorial de l'ANC. Com que no tenim seu fixa en el nostre Districte recollirem les dades a les parades que anirem anunciant i mitjançant equips de persones “fedatàries” a peu de carrer. Les parades d’aquest més són les següents:

  • 11 Octubre de 17.30 a 20 Passeig Maragall. Sortida metro Maragall L5i L4
  • 18 Octubre de 17:30 a 20 Carrer Dante amb Rambla del Carmel
  • 25 Octubre de 17:30 a 20 Plaça Eivissa
Vegeu-ho al calendari (columna de l’esquerra d’aquest blog)

Qui es pot registrar?

Qualsevol ciutadà major d’edat que visqui al Principat. Els votants només podran votar al municipi on estiguin empadronats.

Com es fa el registre de candidats?

Les persones que es vulguin presentar com a candidats ho hauran de comunicar al secretariat d’Horta Guinardó al correu hortaguinardo@assemblea.cat, prèviament cal haver-se registrat com a votant.

Que es farà amb les primàries?

Es confeccionarà la llista electoral que es presentarà a les pròximes eleccions municipals. En el cas de Barcelona la llista és de 41 regidors.

Les persones de la llista i el seu ordre es determinarà en la mateixa votació de primàries. El primer de la llista serà el candidat a Alcalde del municipi.

Calendari aproximat:

  • Recollida de candidatures fins al 30 d’Octubre
  • Registre al cens de votants fins al dia de les votacions
  • Campanya electoral: primeres setmanes de Desembre
  • Votacions: 15 de Desembre aproximadament
Aquest calendari pot variar i retardar-se en funció de circumstàncies organitzatives

Com es confeccionarà el programa electoral?

A través de debats participatius, un cop confeccionada la llista.

Pròximament es publicarà el Reglament pel qual es regirà l’elecció al Municipi de Barcelona.


Primàries és una iniciativa que neix de diverses organitzacions i sensibilitats des de la societat civil amb molta il·lusió i amb mitjans materials i econòmics limitats. La seva força és la força de voluntat dels ciutadans.

  • És un camí que ha de servir per canviar dinàmiques, els immobilismes dels poders concentrats en els partits. 
  • És una iniciativa que no pretén substituir sinó transformar.
  • Essent una innovació està plena d’incerteses i de coses millorables. 

Totes les observacions, dubtes i interrogants que ens plantegeu a través d’aquest bloc, seran benvingudes i contestades tan bé com puguem.

Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada