dimarts, 18 de desembre del 2012

El referèndum es farà el 2014

El president en funcions, Artur Mas, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, han acordat negociar amb l'Estat durant el primer semestre del 2013 la celebració d'un referèndum d'autodeterminació i aprovar la Llei catalana de consultes abans d'acabar l'any. 

El document acordat compromet CiU i ERC a fer "tots els procediments formals, jurídics i institucionals" possibles fins al 31 de desembre del 2013 per "a partir d'aleshores" i dins del 2014 convocar la consulta.



L'annex 1 del pacte, sota el títol 'Procés de convocatòria de la consulta sobre el futur polític de Catalunya', dibuixa un escenari de terminis que comença per formular una 'Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya' en el primer ple ordinari de la desena legislatura, que tingui per objecte fixar el compromís del Parlament amb l'exercici del dret a decidir del poble.

CiU i ERC acorden treballar per consolidar una majoria social àmplia que permeti garantir l'èxit de la consulta.

Tenim, diu el document, "l'oportunitat de construir un nou país; l'oportunitat del poble català de ser protagonista de la seva història; l'oportunitat de posar la política al centre del debat públic; l'oportunitat de construir una societat millor basada en la justícia social i l'equitat; l'oportunitat de reafirmar el compromís amb la democràcia, amb la pau i amb Europa".



"Cal consultar el poble perquè decideixi el seu futur de forma democràtica i lliure"

Cal disposar de l'instrument d'un estat, segons l'acord, perquè Catalunya pugui desplegar amb la màxima ambició un projecte propi de país. Els dos partits subratllen que Catalunya podria viure molt millor si tingués tots els recursos que generen els ciutadans i empreses catalanes i si tingués la capacitat de decisió sobre el que li és propi.

"Catalunya podria viure molt millor del que ho fa ara, si tingués tots els recursos que generen els ciutadans i empreses catalanes"


2 comentaris:

  1. Més reaccions a la premsa del món
    http://www.vilaweb.cat/noticia/4066638/20121218/premsa-internacional-europa-encara-envit-insolit-referendums-escoces-catala.html

    ResponElimina
  2. Però cal que la societat civil no abaixem la guàrdia. La declaració és plena de petites ambigüitats..

    ResponElimina