dissabte, 17 d’octubre del 2015

RESUM CONFERÈNCIA. "El procés després del 27-S", a càrrec d'Antonio Baños, Jaume López i Oriol Amorós

Antonio Baños (CUP), Jaume López (Reiniciacatalunya.cat) i Oriol Amorós (Junts pel Sí)

[Centre Cívic Sagrada Família, 16-10-2015] Jaume López, professor de Ciència política a la UPF i portaveu de Reiniciacatalunya.cat, marca tres eixos en el camí cap a la independència:

1. Desconnexió. Tenim els instruments per portar a bon terme una desconnexió dràstica del marc legal espanyol.
2. Reconeixement internacional. El món ens ha de reconèixer com una realitat diferenciada.
3. Dotació de contingut al projecte de País nou, que ha d'identificar-se amb un País "millor".

Però ens falta encara eixamplar el suport popular al procés. Tres-cents mil vots més? Amb 2M o més de vots, aniríem molt millor que amb el milio vuit-cents mil actuals.

Com ho hem de fer per sumar? Doncs retrobant-nos amb tots aquells partidaris d'iniciar un procés constituent i que situen, encara, en un segon pla el debat sobre independència sí o no. Es tracta de crear un nou marc on compartir plegats totes les il·lusions i coneixements. El concepte de "República" abraça més voluntats transformadores que el de l'estricta "independència".

És en aquest sentit que es crea el projecte Reinicia Catalunya, on conflueixen l'ANC, Òmnium, Súmate, Procés Constituent, Juristes per la Independència i totes aquelles iniciatives per a una nova Constitució.



Antonio Baños (diputat de la CUP) ha certificat que "el procés ha mort" i comença la construcció, en un termini de temps limitat, de la República catalana. 

Des del 2006 que hem anat acumulant forces exponencialment i, ara, que ja tenim el mandat democràtic (majoria absoluta netament independentista al Parlament o 72 diputats més els 11 de CSQP) passem a la segona fase: el procés constituent unilateral per la transformació.

Tenim el Parlament, un projecte de nova Constitució (Reinicia Catalunya), el món acadèmic i els seus experts i, molt especialment, el carrer.

L'ANC ha d'assumir un paper més polític i meys festiu. El temps de somniar ha periclitat; és l'hora de passar als fets, a partir d'un procés de discussió i de reflexió participativa sobre el País que volem.

Els valors que defensem, transversalment, són els republicans: fer transparent el poder i sotmetre'l als nostres interessos, participar, ser responsables, construir.

La Sala d'actes, a vessar de gent

Oriol Amorós (JxS), el més contundent, explícit i el més aplaudit, també ha certificat la mort del "procés". Ja tenim el mandat democràtic. I ara, què?

Amorós ha explicitat les tres fases del Procés constituent de la República catalana:

1. El Parlament ja ha començat el procés d'independència i així ho explicarà al món. "Això ha començat i no hi ha tribunal que ho pugui tombar". La nostra legitimitat és indiscutible.
2. Tècnicament estem preparats per a l'exercici del govern. Aquesta és la legislatura del "fer" i no del "voler". L'acció del Govern català es fa efectiva i no serà ja més condicionada.
3. Finalment, proclamarem la Independència, després d'unes eleccions constituents, de la redacció d'una Constitució i del corresponent referèndum (del qual ja no caldrà demanar permís perquè ho hem fet manta vegades).

Amorós també reconeix que ens convé ampliar el suport al carrer. Com ho podem fer?

Trobant els consensos en temes d'interès vital com la millora en Sanitat, Educació, serveis socials, infrastructures, maltracte fiscal. I aquí, en aquest terreny de confluència, comptem amb un 60% dels vots. Més considerant que les esperances d'un canvi polític a Espanya es "fotran una castanya monumental" el 20-D, amb aliances entre PP-C's-PSOE.

"Ens queda poquet per rascar", per sumar les adhesions que ens manquen per anar millor: districtes visceralment espanyolistes (El Carmel...), la immigració i el jovent.

1 comentari:

  1. Molt bona crònica. Gràcies des de Sagrada Família. Us enllaçarem l'article al nostre bloc.

    ResponElimina